Ontsluiting van de Strip via de Grefteberghoekweg?

Achtergrond

De Grefteberghoekweg is geopend als fietsroute op 2 dec 2011 door (toen gedeputeerde + ADT bestuurslid) Gerrit Jan Kok. 
Volgens TCTub (2 dec 2011) is idee om via vliegveld van Enschede naar Oldenzaal (of v.v.) te fietsen of te lopen, afkomstig van het ADT.

Voorontwerp

Het Voorontwerp Inrichtingsplan Ecologische Hoofd Structuur Luchthaven Twente van 14 feb 2013, opgesteld door het ADT + consultants RH-DHV geeft als uitgangspunten (onder meer) aan:

 1. De voorgestelde wandelpaden, ruiterroutes, MTB- en fietsroutes sluiten aan op de routenetwerken in de omgeving, waardoor het routenetwerk wordt uitgebreid en het plangebied met de omgeving recreatief wordt verbonden.
 2. De Strip moet te allen tijde toegankelijk zijn. Het is dus niet wenselijk dat er een voorde wordt gerealiseerd ter plekke van de zuidelijke slenk. Het water passeert de Strip daarom via een duiker onder de weg. [De geplande voorde loopt oost-west net ten noorden van de oost-west landingsbaan 11-29].

Fietsknooppuntenroute

De fietsknooppuntenroute loopt over de Grefteberghoekweg van KP 26 (Braakweg / Vergertweg) naar KP 80 (Noordergrensweg / Ledeboerweg). De weg is geasfalteerd en ongeveer 6 m breed.

Autoroute

Verbinding per auto Deventerpoort – de Strip (huidige situatie):

 1. Op rotonde ingang Deventerpoort linksaf (in westelijke richting) naar oude platform, daat rechtsaf (noord), landingsbaan 11 – 29 oversteken en verder over de Strip.
 2. Op rotonde ingang Deventerpoort rechtdoor (in noordelijke richting) de Grefteberghoekweg op. Na 300 m wegkruising (via hek links, richting de Strip en hek rechts richting Oostkamp met hangar 11) linksaf en na 150 m rechtsaf de Strip op.
 3. Fietsers kunnen op de Grefteberghoekweg op de kruising met hekken ook rechtdoor en komen na 600 m, vlak bij de radartoren, paaltjes tegen die de doorgang van auto’s belemmeren. Hier zijn twee hekken die toegang geven tot de Strip. Auto’s kunnen die hekken vanuit noordelijke richting (Oldenzaal) bereiken via de Noordergrensweg en de Grefteberghoekweg.

Visie vanuit Fietsersbond

 1. Ontvlechting van fietsroutes en autoroutes is een belangrijk uitgangspunt.
 2. Toegang tot de Strip voor auto’s uitsluitend toestaan via Deventerpoort en oude platform.
 3. Geen toegang tot de Strip toestaan voor auto’s via Noordergrensweg – Grefterberghoekweg, wel voor fietsers en wandelaars.
 4. Paaltjes in Grefteberghoekweg bij radartoren handhaven.
 5. Handhaven van ontvlochten knooppuntroute over Grefteberghoekweg / Noordergrensweg.
 6. Noordelijke toegangen voor fietsers en wandelaars tot de EHS en de Strip creëren in de buurt van de huidige spottersheuvel en bij de schietbaan.

Auteur: Paul Hofstee

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.