Scooters verplicht op de gewone rijbaan

Ongeveer 25 jaar geleden heb ik om verschillende redenen mijn automobiel afgeschaft. Mijn vier kinderen woonden inmiddels niet meer thuis, en de wekelijkse boodschappen voor mijn eenpersoonshuishouden pasten makkelijk in mijn fietstassen. En zo werd ik een enthousiaste fietser in de stad Enschede, en ook door de mooie natuur van Twente.

Helaas ben ik al een aantal jaren steeds minder enthousiast over het fietsen in de stad Enschede. En dat komt door de vele snorscooters die ook gebruikmaken van het fietspad. Ik voel mij niet meer altijd veilig op mijn fiets als ik met regelmaat door zo’n snelle scooter bijna rakelings ingehaald wordt.

Maar mijn grootste ergernis op de fiets wordt nu bijna dagelijks veroorzaakt bij de vele stoplichten die ik passeer, als ik aan moet sluiten achter de uitlaat van een stinkende scooter. En wat er dan allemaal rechtstreeks mijn neusgaten ingeblazen wordt, dat vind ik echt onacceptabel. Ik ben inmiddels 72 jaar oud, heb in mijn leven niet één sigaret gerookt, en nu word ik bijna dagelijks langzaam vergiftigd door de zeer vervuilende en ongezonde uitstoot van de scooters.

Een voorbeeld: ik ga elke week met de fiets een middag naar twee in Enschede wonende kinderen en kleinkinderen. Mijn zoon woont in de wijk de Esmarke, vanaf mijn huis tot aan de Oostweg maar liefst 7 stoplichten, dus veertien heen en terug. Mijn dochter woont in Roombeek, 5 stoplichten, dus tien heen en terug. En omdat de fiets mijn enige vervoermiddel is, fiets ik ook op alle andere dagen naar alle uithoeken van de stad Enschede.

Dat fietsen vooral ook gezond is gaat voor mij zeker niet meer op. Voor mijn bewegingsapparaat gelukkig nog wel, maar mijn longen worden daar zeker niet beter van.

Ik hoop echter dat ik nog heel veel jaren weer wat blijer door de stad kan fietsen, en daar heb ik de Gemeente Enschede bij nodig.

Er zijn al een aantal steden in Nederland die met maatregelen bezig zijn om dit probleem op te lossen. Hopelijk zal Enschede zich daar binnenkort ook bij aansluiten!

Daarom is mijn motie een verzoek aan de Gemeente Enschede om de fietspaden in de stad veiliger en vooral ook gezonder te maken, zodat fietsers minder last zullen hebben van de uitlaatgassen van scooters. Dat kan door scooters verplicht op de gewone rijbaan te laten rijden!!!

Met vriendelijke groet,

Ria Herregraven

Categorieën