Onveilige toegang tot Industrieterrein Marssteden

marssteden

Enschede werkt aan een fietsvriendelijke infrastructuur, maar de industrieterreinen blijven nog ver achter, terwijl men juist van forensen verwacht de fiets te gaan kiezen ipv de auto. Een gevaarlijk gebrek aan fietspaden betreft de toegang tot het terrein ‘Marssteden’, aan het begin van de gelijknamige weg vanaf de Windmolenweg.

Sinds de aanleg van de fietsbrug over de Auke Vleersstraat, is een stuk fietspad langs de Windmolenweg verdwenen en moeten alle fietsers van Marssteden naar Enschede de Windmolenweg oversteken bij een nieuw aangelegde oversteekplek over de Windmolenweg. Deze plek is echter voor fietsers uit Marssteden slecht te bereiken, en het ontbreken van fietspaden leidt tot gevaarlijke situaties.

Tijdens de avondspits, als een rij auto’s op de Marssteden wacht om de Windmolenweg op te rijden, moeten fietsers die ook het terrein willen verlaten de rij auto’s links inhalen. Wachten tussen de auto’s in de uitlaatgassen is geen optie. De Marssteden-weg is echter te smal en de fietsers komen op de linkerweghelft. Zowel van de Windmolenweg en de parrallelweg ervan komen onverwacht tegenliggers, die de fietser op de Marssteden-weg moet zien te ontwijken.

Het is een wonder dat deze gevaarlijke kruising nog niet tot ongevallen heeft geleid, en vele forensen van Marssteden kiezen hierom voor de auto ipv de fiets. De gevaarlijke situatie is eenvoudig te voorkomen met enkele fietspaden zoals door de Fietsersbond voorgesteld. Een beschrijving van de situatie, met enkele oplossingen, is de gemeente voorgelegd in oktober 2019.

De eerste reactie van de gemeente is dat dit een ‘piekprobleem’ is en dus de investering in fietspaden niet waard is. De meeste werknemers komen en gaan op hetzelfde moment, de spits is inderdaad een piekprobleem. Daarom gaan we dit probleem dit voorjaar met de wethouder bespreken.

pdf ⋅ 5 MB

MarsSteden2

Download

Categorieën