Inrichting Oosterstraat schiet doel voorbij

In een groot deel van Enschede geldt een maximum snelheid van 30 km/u voor al het gemotoriseerde verkeer. Alleen enkele toegangswegen en de Singels zijn hier van uitgezonderd.

Echter waar de weg-inrichting daartoe uitnodigt, wordt de maximum snelheid massaal overschreden. De snelfietser die er 30 rijdt, wordt rücksichtloos ingehaald. Dit is ook bij de gemeente een bekend probleem.

De maat is vol

Dat bij de weg-inrichters de maat vol is blijkt uit de recente oplevering van de Oosterstaat. Bij dit deel van het Fietssnelweg F35 heeft men nu alles uit de kast gehaald om de hardrijders af te straffen, en daarbij de fietser uit het oog verloren.

Ook langzame fietsers worden bij 20 km/u gelanceerd door een lange reeks steile drempels die je eerder zou verwachten bij uitritten of oversteekplekken waar het verkeer wel tot stoppen moet gedwongen. Ook de overmaat aan paaltjes schrikt fietsers af, en is zelfs gevaarlijk.

Doel F35 genegeerd

De oorspronkelijke doelstelling van de F35, lange-afstand fietsers en forensen uitnodigen er te komen fietsen, is daarmee genegeerd. Deze fietsers gaan een andere route kiezen, de Singels, of nog erger: men pakt weer de goed geveerde automobiel.

Drempels zijn er in vele soorten en maten, het tot afremmen dwingen van automobilisten behoeft niet altijd ten koste te gaan van fietsers. In de Oosterstraat liggen nu zogenaamde plateaus, deze zijn voor auto’s minder effectief, door minder effectieve interactie met de vering. De plateaus zijn voor fietsers extra hinderlijk, door de helling van 10% aan weerszijden van de plateaus.

Alternatief

De zogenaamde sinusvormige drempels met een geleidelijk op- en af-lopend helling-percentage tot 5%, zijn aanzienlijk minder hinderlijk, maar ook effectief om de automobilist te herinneren aan 30 km limiet. Ook in Enschede zijn genoeg voorbeelden te vinden van goede drempels en fietsstraten.

Nog beter zou zijn om doorgangen uit de drempels te frezen waar alleen fietsers langs kunnen. Bij de Fietsersbond is meer info te vinden over soorten drempels.

Categorieën