Eerste resultaten Fietsstadverkiezing 2022

Promotie prima, maar ontevreden over fietsdiefstal en omfietsen

De Fietsstad 2022 – enquête is 50.000 keer ingevuld. De eerste gegevens uit deze enquête zijn nu bekend. De Top 3 en de Tob 3 van vragen voor de gemeente. Oftewel op welke vragen doet Enschede het vergeleken met andere gemeenten het beste en op welke vragen juist het slechtste.

Top 3

De vragen waar Enschede goed op scoort:

 1. In mijn gemeente wordt fietsen…Niet gepromoot/Flink gepromoot
 2. Hoe wordt er door de plaatselijke media geschreven over fietsen?…Alleen bij problemen/Positief en regelmatig
 3. In mijn gemeente wordt voor fietsers…Niets gedaan/Veel gedaan

De campagne van Enschede Fietsstad wordt herkend.

Tob 3

De vragen waar Enschede slecht op scoort:

 1. In mijn gemeente is fietsdiefstal…Veelvoorkomend/Zeldzaam
 2. In mijn gemeente bereik ik mijn bestemming…Met veel omfietsen/Zonder veel omfietsen
 3. In mijn gemeente zijn brommers en scooters op het fietspad…Heel hinderlijk/Niet hinderlijk

Ondanks fietsenstallingen en camera’s blijft fietsdiefstal een groot probleem. De vele wegopbrekingen leidden tot veel klachten over omfietsen. De kritiek op brommers en scooters kan ondervangen worden door hen voortaan naar de rijbaan te verwijzen.

Opmerkingen

Er zijn complimenten:

 • “Fietsen in Enschede gaat sneller dan met een auto, dus ik fiets, jij ook ?”
 • “Er wordt veel gedaan aan fietspaden de laatste tijd, echt top!”
 • “Enschede was al de grootste stad waar het fietsen een genot was en dat is steeds beter geworden”

Maar er is ook kritiek:

 • “Enschede afficheert zich wel graag als fietsstad, maar dat is alleen maar voor de bühne. Er is nog veel te veel wat op de auto wordt ingericht, want die is heilig. Denk aan nieuwe fietsstraten, wat gewoon oranje asfaltracebanen zijn. dus nee, dikke onvoldoende voor Enschede!”
 • “De Molenstraat wordt nu vernieuwd, en het wordt een fietsstraat. Als je het mij vraagt is dat juist een achteruitgang voor fietsers, omdat je nu bij iedere auto aan de kant moet, doordat het zo smal is. Verder kunnen de omleidingsroutes bij wegwerkzaamheden beter aangegeven worden, nu lijkt het vaak alsof iedereen maar wat doet.”
 • “Het stimuleren van het fietsen wordt vooral in de media gedaan. De praktijk laat nogal eens te wensen over. Zeker de verkeerslichten kunnen beter. Ook zijn er situaties (recent aangelegd/veranderd) waarbij de fietsstroken opgaan in de rijweg of het voetpad terwijl er wel ruimte is voor een fietsstrook. Helaas gaat de fietsvriendelijkheid van Enschede de laatste paar jaar weer achteruit. Een gemiste kans.”

Dit is slechts een korte bloemlezing. De meer dan 300 opmerkingen zullen we als Fietsersbond nog aandachtig lezen. Alle relevante punten zullen we met de gemeente bespreken.

Tot slot

De winnaar van de Fietsstadverkiezing wordt op 2 juni op het nationaal Fietscongres in Enschede bekend gemaakt. In 2020 werd Enschede uitgeroepen als beste grote gemeente.

Categorieën